Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Για να πίνω τον καφέ μου χωρίς τύψεις!!!

Η νέα μόδα στον καφέ είναι οι μηχανές που παρακευάζουν καφέ και ροφήματα λειτουργώντας με κάψουλες. Εχει σκεφτεί όμως ο καταναλωτής πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον με αυτή την επιλογή?

Ομολογουμένως η διαφήμιση γνωστής εταιρείας με τον γοητευτικότατο κ. Κλούνεϊ, κάνει την ιδέα της αγοράς και χρήσης μιας τέτοιας καφετιέρας ιδιαιτέρως ελκυστική! Είναι εύκολη, γρήγορη, δεν λερώνεις εξαρτήματα για να απολαυσεις έναν εσπρέσσο ή καπουτσίνο, παράγει καφέ με σταθερή ποιότητα!

Δυστυχώς για την χώρα μας όμως, εκτός του ότι αγοράζουμε τις κάψουλες με καπέλο, σε σχέση με άλλες χώρες (κατά το γνωστό, έχει ο Ελληνας λεφτά, θα πληρώσει και το παραπάνω), για την αντιπροσωπεία της εταιρείας η ανακύκλωση αποτελεί άγνωστη λέξη. Έτσι λοιπόν, κάθε φορά που επιλέγουμε μια τέτοια καφετιέρα, επιβαρύνουμε το περιβάλλον απορρίπτοντας τις χρησιμοποιημένες κάψουλες που είναι από αλουμίνιο.

Για να μην νιώθω τύψεις λοιπόν απολαμβάνοντας το μυρωδάτο καφεδάκι μου, αποφάσισα να ανακυκλώνω μόνη μου τις κάψουλες! Πως? Δείτε πόσο απλό είναι:


Για αρχή, μαζεύουμε τις χρησιμοποιημένες κάψουλες σε ένα δίχτυ και τις τοποθετούμε σε ανοιχτό χώρο, όπως το μπαλκόνι μας! Αυτό βοηθάει στο να στεγνώσει το περιεχόμενο για να καθαρίσει εύκολα η κάψουλα!


Μετά από μερικές μέρες, ανοίγουμε το επάνω μέρος με μαχαιράκι ή σουγιά, αδειάζουμε τον καφέ και είναι πλέον έτοιμες για ανακύκλωση! Τα υπολείμματα καφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν λίπασμα για τα φυτά μας.


 Ρίχνουμε τις κάψουλες σε κάδο συλλογής αλουμινίου, μιας και το μέγεθός τους είναι ακατάλληλο για τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, ή γεμίζουμε με αυτές ένα μεγαλύτερο δοχείο αλουμινίου που θα ανακυκλώσουμε.


Εναλλακτικά υπάρχει και το Outpresso, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει!


Επίσης, ως καταναλωτές θα πρέπει πιέσουμε τους αντιπροσώπους (που τηρούν σιγή ιχθύος για το θέμα αυτό, αλλά ανακαινίζουν και εξαπλώνονται!!!) να εφαρμόσουν το σύστημα ανακύκλωσης της εταιρείας που εφαρμόζεται στις άλλες χώρες, αν μη τι άλλο πληρώνουμε και κατι παραπάνω!!! 


Και για όσους θεωρούν πως μια τέτοια διαδικασία είναι περιττή διαβάστε και αυτο:


Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν παραχθεί πάνω από 20.000.000.000 κάψουλες Nespresso.  Σωστά, 20 δισεκατομμύρια, που αν τις βάλουμε στη σειρά κάνουν τον κύκλο του πλανήτη στον ισημερινό περισσότερο από 15 φορές. Τώρα νομίζω πως ακούγεται σημαντική η ποσότητα αλουμινίου που μπορεί να ανακυκλωθεί!!!

5 σχόλια:

  1. Είναι κάτι που με προβληματίζει στο γραφείο, όπου βλέπω αρκετές τέτοιες κάψουλες στα σκουπίδια κάθε μέρα... θα πρέπει να το υιοθετήσουμε σαν πρακτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Btw, η Nespresso λέει είχε ξεκινήσει πιλοτικό σύστημα ανακύκλωσης των καψουλών αλλά δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα... τεμπέληδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. lol εδω http://www.ecolaboration.com/#/aaa/en/capsules/recycling/

    αναφερειπως θα φτιάξουν συτημα ανακύκλωσης, διαβάζοντας όμως διαπιτώνω πόσο εχουν επηρεαστει και αυτοι απο τους πολιτικους μας!!! ΘΑΑΑΑ Θα Θαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμάς μας έκαναν δώρο τη μηχανή του καφέ που παίρνει έτοιμες κάψουλες. Προσωπικά τις θεωρώ πανάκριβες και από γεύση όχι τίποτα ιδιαίτερο. Βρήκαμε όμως ένα κολπάκι για να απολαμβάνουμε καφέ της αρεσκείας μας. Αδειάζουμε μια χρησιμοποιημένη κάψουλα, βάζουμε καφέ χύμα και κλείνουμε με ένα κομάτι αλουμινόχαρτο. Το σύστημα δουλεύει αλλά θυσιάζουμε το καϊμάκι.
    Η αλήθεια είναι πως έρχεται δεύτερη η μηχανή στις προτιμήσεις μας. Μπρικάκι και πάλι μπρικάκι.
    Αν θέλουμε να πίνουμε καφέ με λιγότερες τύψεις και χωρίς να στερούμαστε σε ποιότητα δοκιμάστε καφέ Δίκαιου Εμπορίου www.fairtrade.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμμμμ!!! Και εμας δωρο είναι!

    Ψάχνοντας όταν άρχισα να την χρηιμοποιώ για λύεις σαν αυτή που αναφέρεις, αναφερόταν πως δεν είναι σωτή η χρήση αλουμινόχαρτου για λόγους υγείας που δεν θυμάμαι αυτή την στιγμή!
    Για δες και αυτο:
    http://shop.coffeeduck.com/coffeeduck-nespresso/coffeeduck-espresso-cup.html
    επαναχρησιμοποιούμενες κάψουλες!
    Αν το δοκιμάσω θα γράψω εντυπώσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή