Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Bumgenius Organic One size All in One - Οι πάνες μας!

Μιας και μπήκα στον χώρο των υφασμάτινων πανών, ας περιγράψω και εγώ τις εμπειρίες μου!


Επέλεξα τις Bumgenius Organic One size All in One μετά από πολύ διάβασμα σε σχετικά φόρουμ! Ήθελα κάτι εύκολο, πρακτικό, ανθεκτικό, από φυσικά υλικά. Γιατί αυτές και όχι κάποιο άλλο μοντέλο;

  • Γιατί είναι πολύ απλές στη χρήση αφού στην ουσία η μόνη διαφορά με τις μιας χρήσης είναι πως δεν ανοίγεις το καλαθάκι με τα σκουπίδια μετά την χρήση τους, αλλά τον κουβά που βάζεις τις πάνες μέχρι να μπουν στο πλυντήριο.
  • Γιατί είναι από οργανικό βαμβάκι, φυσικό υλικό σε αντίθεση με άλλες, κυρίως της κατηγορίας pocket, που το εσωτερικό ύφασμα είναι συνθετικό, συνήθως fleece ή suede cloth. To οργανικό βαμβάκι πλένεται εύκολα, δεν κρατάει υπολείμματα απορρυπαντικού, οπότε δεν χρειάζεται την λεγόμενη διαδικασία stripping. H διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται όταν οι πάνες αποκτήσουν μυρωδιά αμμωνίας που δεν φεύγει με το πλύσιμο και που συνήθως οφείλεται σε υπολείμματα απορρυπαντικού στο ύφασμα και τα επιθέματα των πανών. Επίσης, το οργανικό βαμβάκι θεωρώ πως θα είναι και πιο δροσερό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, σε σχέση με ένα συνθετικό ύφασμα.
  • Γιατί είναι one size, δηλαδή προσαρμόζεται στο μέγεθος του παιδιού, όσο αυτό μεγαλώνει. Αυτό είναι σημαντικό μιας και το κόστος αγοράς περιορίζεται αρκετά, αφού το μόνο που χρειάζεται να αγοραστεί είναι ένα σετ από 18-24 πάνες αρχικά.
  • Θεωρούνται πολύ ανθεκτικές αλλά αυτό δεν μπορώ ακόμα να το υποστηρίξω!

Η πάνα μας εσωτερικά και εξωτερικά, έτοιμη προς χρήση και με το βιοδιασπώμενο φύλλο. 


Πραγματικά το μόνο μειονέκτημα που βρίσκω μέχρι στιγμής είναι πως αργούν αρκετά να στεγνώσουν, αλλά και αυτό όταν βρεις το πρόγραμμα για το πότε να βάλεις πλυντήριο ξεπερνιέται. Εχοντας 22 πάνες, βάζω πλυντήριο 2 φορές την εβδομάδα και έχω φτάσει να χρησιμοποιώ οικολογικές πάνες μιας χρήσης μόνο στον βραδυνό ύπνο και όταν είμαστε εκτός σπιτιού!

Μαζί με τις πάνες, χρησιμοποιώ και βιοδιασπώμενα φύλλα μιας χρήσης, που αφενός βοηθούν στην περίπτωση κενώσεων, αφού απλά το πετάς χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω ιδιαίτερη φροντίδα για την πάνα, αφετέρου κρατάει το δερματάκι του μωρού στεγνό.

8 σχόλια:

  1. Για πες μας και το ζουμί....
    Καλή η οικολογία αλλά όπου την έχω δει κάνει κακό στην τσέπη.
    Για πες μας πού, πόσο; για κάνε και ένα συγκριτικό να δούμε το κοκό!
    ;) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε παραπέμπω σε σχετικά άρθρα που διάβασα και εγώ σχετικά πριν ξεκινήσω:

    http://www.ecobaby.gr/article_info.php?articles_id=4

    http://www.realdiaperassociation.org/diaperfacts.php

    http://www.diaperdecisions.com/pages/cost_of_cloth_diapers.php

    Προσωπικά από τότε που άρχισα να τις χρησιμοποιώ, έχω περιορίσει τις μιας χρήσης στο 1 πακέτο το μήνα, το πολύ! Κάθε 160 αλλαγές (δηλαδή κάθε φορά που μου τελειώνει το ρολό των βιοδιασπώμενων φύλων) υπολογίζω πως έχω το λιγότερο 40 ευρώ κέρδος.
    Οι πάνες που επέλεξα κοστίζουν γύρω στα 20 ευρώ από Ελλάδα, αλλά πήρα και 12 από το ebay (επιλέγοντας να παζαρέψω με τον πωλητή μέσω της επιλογής Best offer) όπου μου βγήκε στα 18 ευρώ η μία.
    Ελλάδα τις συγκεκριμένες έχουν τα ακόλουθα:
    ecobaby.gr
    babyseeds.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σας ειμαι εγκυος σε δυδιμα και εχω καταληξει να χρησημοποιω οικολογικες υφασματινες πανες με το καλο οταν γεννησω εσυ που χρησημοποιεις την συγκεκριμενη θα ηθελα την βοηθεια σου
    απο νεογεννητο ειχες αυτες η αγορασες καποιο αλλο νουμερο και αν ειναι ευκολες στη χρηση το βραδυ στον υπνο αν δηλαδη δε λερωνεται το παιδι σεντονι κτλ και οταν χρησημοποιεις το ρολο το φυλλο λερωνεται και η πανα η οχι ?περιμενω απαντηση σου
    ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Σμαράγδα, καταρχήν με το καλό να δεχτείς τα διδυμάκια σου!!! Στην αρχή και μέχρι να πέσει ο αφαλός μας, φορούσαμε μιας χρήσης. Μετά αρχίσαμε τις υφασμάτινες! Γεννηθήκαμε 3,2 κιλά και σχετικά αδύνατα μπουτάκια, οπότε μέχρι να παχύνουμε λιγάκι είχαμε διαρροές, αλλά και πάλι καλύτερα από τις μιας χρήσης, δηλαδή δεν χρειαζόταν να αλλάξουμε και ρούχα! Οι συγκεκριμένες είναι από 3 έως 16 κιλά. Οπότε εξαρτάται από το σωματότυπο του μωρού, πότε θα εφαρμόσει καλά στην περιοχή των ποδιών, για να τις ξεκινήσεις. Αλλά είναι ένα μέγεθος, μεγαλώνουν μαζί με το μωρό, προσαρμόζοντας τα κουμπάκια που έχουν στο κάτω μέρος τους. Επίσης, επειδή έχει διπλά κουμπάκια για το κλείσιμο στη μέση, μπορείς να τα κουμπώσεις διαγώνια, ώστε να εφαρμόζει καλύτερα στα πόδια και την μέση.
    Βράδυ τις έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, αν και συνήθως χρησιμοποιούμε οικολογικές μιας χρήσης! Δεν είχαμε ποτέ διαρροή το βράδυ! Απλά το πρωί έχει έντονη μυρωδιά αμμωνίας! Από αυτά που έχω διαβάσει, πολλοί χρησιμοποιούν το βράδυ τις συγκεκριμένες με άριστα αποτελέσματα. Απλά, μεγαλώνοντας τα μωρά, μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις σε απορροφητικότητα, οπότε για τη νύχτα κάποιοι προσθέτουν έξτρα επιθέματα. Δεν μας έχει χρειαστεί ακόμα, μιας και είμαστε μόλις 5 μηνών, οπότε δεν έχω εμπειρία σε αυτό.
    Σχετικά με το φύλλο, λερώνεται και η πάνα, αλλά α)είναι πιο εύκολο να απομακρύνεις τα κακά, β)κρατάει το δερματάκι στεγνό, όπως οι μιας χρήσης, οπότε είναι πιο άνετο και το μωράκι! Μην φοβάσαι όμως τις λεκιασμένες πάνες, ο ήλιος είναι ο καλύτερος φίλος μας, τις απλώνεις υγρές μετά το πλυντήριο στον ήλιο και σε μισή ώρα έχουν φύγει οι λεκέδες, ακόμα και με συννεφιά αλλά θέλει περισσότερο χρόνο!
    Ευχαρίστως να βοηθήσω σε ότι άλλο χρειαστείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις

    να χαιρεσαι το μωρακι σου γερο και καλότυχο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπέρα,
    βοηθεια παρακαλω. Εχω μπερδευτει πολυ. Πρόκειται να γεννησω τον Σεπτεμβριο καιν σκεφτομαι σε αυτό το μωρο να χρησιμοποιησω οικολογικες υφασμάτινες πανες. Κοιτούσα τισ Gdiapers αλλάμπορω μονο μεσω ebay να τισ αγορασω, τωρα εβλεπα τις Bumgenius και θελω να ρωτησω καποια πραγματα.
    Η εσωτερικη υφασμάτινη πάνα βγαινει και πλενεται μονη της;
    Εαν ναι βοηθησε με σε παρακαλω για το τι πρεπει να αγοράσω και απο που. Εγω θελω να πάρω το αδιάβροχο το εξωτερικο, τισ υφασμάτινεσ και τα μιασ χρησης που μπαινουν πάνω απο το υφασμα. με αυτά νομιζω οτι ειμαι ΟΚ
    ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ΑΝΝΑ σχετικά με το ερώτημά σου, οι συγκεκριμένες για τις οποίες γράφω είναι όλα σε ένα, δηλαδή δεν χωρίζει το απορροφητικό εσωτερικό από το αδιάβροχο βρακάκι! Για τις gdiapers δεν έχω διαβάσει και τόσο καλές κριτικές στα φόρουμ από τα οποία ενημερώθηκα και εγώ και για αυτό κατέληξα στις bumgenius! Για την κατηγορία που ψάχνεις πολύ καλές κριτικές έχω διαβάσει για τις bumgenius flip που είναι στην ουσία το εξωτερικό αδιάβροχο βρακάκι, στο οποίο τοποθετείς το απορροφητικό μέρος! Για αυτές το απορροφητικό μέρος υπάρχει τόσο σε οργανικό βαμβάκι όσο και σε stay dry εκδοχή! Επίσης έχουν και βιοδιασπώμενα επιθέματα μιας χρήσης αν θες πχ για οταν θα εισαι διακοπές. http://www.flipdiapers.com/
    Αντίστοιχες είναι και οι Grovia hybrid, επίσης με πολύ καλές κριτικές και στην ίδια λογική! https://www.gro-via.com/products.html
    Και για τους δυο τύπους που αναφέρω, χρειάζεται να πάρεις μερικά από τα εξωτερικά αδιάβροχα βρακάκια και αρκετά επιθέματα (εσωτερικά), μιας και δεν χρειάζεται να αλλάζεις το εξωτερικό αν δεν έχει λερωθεί από κακάκια!
    Καλό είναι πριν πάρεις πολλές από ένα είδος, να δοκιμάσεις 2-3 διαφορετικές, γιατί η καλή εφαρμογή εξαρτάται πάντα και από τον σωματότυπο του παιδιού!
    Ψάξτο λίγο ακόμα και όταν καταλήξεις μπορώ να σε καθοδηγήσω για το από που σε συμφέρει να κάνεις την αγορά μιας και το έχω ψάξει αρκετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρακαλώ πείτε μου πως τις πλένετε ακριβώς σε τι πρόγραμμα θερμοκρασία κτλ Τι γίνεται αν έχει κακά πως πλένεται;;;Μέχρι ποια ηλικία μπορούν να χρησιμοποιηθούν;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή